Lifestyle

Ce trebuie să mănânci ca să ai un păr sănătos. Recomandările nutriționistului Gianluca Mech!

La fel cum se întâmplă și în cazul pielii, starea părului reprezintă un semn exterior al sănătății interioare. Celulele care alcătuiesc firele de păr necesită un aport regulat de substanțe nutritive. Vitamine, minerale și nutrienți de care putem beneficia în urma unei alimentații corecte. Nutriționistul Gianluca Mech îți spune ce trebuie să mănânci pentru a avea un păr sănătos. 

Alimentația echilibrată ajută nu doar din punct de vedere al stării generale de sănătate. Ea poate contribui și la sănătatea părului, atâta timp cât consumăm anumite proteine, minerale și vitamine ce ajută firul de păr să rămână puternic și strălucitor. 

„Proteine

Firul de păr este compus din proteine. Așa că este crucial ca dieta ta să conțină la rândul ei proteine pentru a avea un păr sănătos și puternic. Dacă nu consumi suficiente proteine, părul se degradează, începe să cadă și nu va mai crește așa cum ți-ai dori. Puiul, curcanu, peștele, produsele lactate și ouăle nu trebuie așadar să îți lipsească din alimentație. De asemenea, nu uita nici de sursele vegetariene de proteine. Spre exemplu, leguminoasele și nucile.

Fier

Fierul este un mineral deosebit de important pentru păr. Carența de fier este, de altfel, una dintre cauzele principale ale căderii părului. Foliculii de păr și rădăcinile au nevoie de fier pentru a se dezvolta frumos. Produsele de origine animală, cum ar fi carnea roșie, puiul și peștele, conțin fier cu o biodisponibilitate ridicată. Asta înseamnă că fierul pe care îl conțin se absoarbe ușor în organism. Vegetarienii pot avea în vedere, ca surse de fier, lintea, spanacul și alte legume verzi. Broccoli, kale și salata reprezintă alageri perfecte”, recomandă nutriționistul Gianluca Mech. 

„Vitamina C

Vitamina C ajută la absorbția fierului, astfel încât alimentele bogate în vitamina C trebuiesc consumate împreună cu cele ce conțin fier. Vitamina C este, de asemenea, un antioxidant, deci este foarte benefică organismului. Cele mai bune surse sunt coacăzele negre, afinele, broccoli, kiwi, portocalele, papaya, căpșunele și cartofii dulci. Vitamina C ajută la producerea de colagen, respectiv la sănătatea părului. 

Omega 3

Acizii grași omega-3 sunt grăsimi importante pe care corpul nostru nu le poate produce singur. Prin urmare, ele trebuie neapărat incluse în dietă. Acizii grași Omega-3 se regăsesc în celulele care acoperă scalpul și produc uleiuri care mențin scalpul și părul hidratat. Somonul, păstrăvul, macroul, avocado, nucile și semințele de dovleac sunt surse excelente de acizi grași Omega-3”, explică nutriționistul Gianluca Mech.

„Vitamina A

Vitamina A este necesară organismului pentru a produce sebuum. Acesta este o substanță uleioasă creată de glandele sebacee ale părului și funcționează ca un balsam natural pentru un păr sănătos. Fără sebuum, scalpul și părul se usucă în exces, ceea ce duce la numeroase probleme. Morcovii, dovleacul și cartofii dulci sunt câteva alimente bogate în Vitamina A. 

Zinc și seleniu

Un păr și un scalp sănătos necesită consumul unor minerale extrem de importante, în special zinc și seleniu. Carența de zinc poate duce la căderea părului, precum și la uscarea și descuamarea scalpului. Cerealele reprezintă o foarte bună sursă de zinc, alături de stridii, carnea de vită și ouă”, adaugă Gianluca Mech. 

„Vitamina E

Soarele deteriorează și părul, nu doar pielea. Alimentele bogate în vitamina E protejează însă firul de păr de efectele nocive ale expunerii la soare. Nucile sunt un aliment foarte nutritiv. Conțin zinc și seleniu, dar și vitamina E. De aceea, ele trebuie să fie neapărat parte a unei diete echilibrate. 

Biotina

Biotina este o vitamină B solubilă în apă. Carențele de biotină pot duce la sensibilizarea firelor de păr și căderea în exces a acestora. Câteva alimente bogate în biotină sunt cerealele integrale, ficatul, gălbenușul de ou, făina de soia și drojdia”, este de părere specialistul.

Gianluca Mech este unul dintre cei mai apreciați nutriționiști. La nivel internațional, sfaturile sale sunt urmate inclusiv de staruri precum Anastasia Soare, Sarah Ferguson – Ducesa de York, Ornela Mutti sau Silvio Berlusconi.

Gianluca a lansat în trecut două campanii importante împotriva obezității. Campanii care trag un semnal de alarmă în ceea ce privește înmulțirea cazurilor în rândul copiilor și al adolescenților. Campania din Statele Unite ale Americii a fost lansată alături de Ivana Trump, iar în Europa alături de Ducesa de York, Sarah Ferguson.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *