Lifestyle

Este permisă detoxifierea în timpul sarcinii? Ela Crăciun dezbate subiectul în carte sa, “9 luni fără griji”

Curele de detoxifiere sunt foarte promovate și dezbătute în mediul online în ultimii ani. Fie că sunt urmate acasă ori în centre specializate, aceste proceduri ce au scopul de a curăța organismul de toxine sunt, de multe ori, criticate de nutriționiști. Au voie femeile însărcinate să apeleze la aceste cure-șoc pentru organism? Ela Crăciun detaliază acest subiect în prima sa carte, “9 luni fără griji”, ce va fi lansată vineri, 24 mai, apelând la medici nutriționiști pentru a afla informațiile corecte.

„Detoxificarea înainte de sarcină este o idee foarte bună, iar după sarcină este și necesară, dacă este făcută cu multă atenție, pentru că lui bebe nu trebuie să îi lipsească nimic, mai ales dacă alăptezi. În timpul sarcinii nu este cel mai bun moment pentru asta, mai ales că organismul își concentrează toate eforturile asupra lui bebe.

Detoxul propune diferite forme – cea mai comună este aceea în care consumi anumite alimente sau sucuri, pentru o perioada determinată de timp. O alta este cea bazată pe suplimente alimentare. Mai exact, pe laxative și pe diuretice care stimulează detoxul prin urinare. Există și formula detoxului-tratament cu împachetări și cu irigarea colonului.

Nimic rău în teorie, pentru o perioadă normală de timp. Dar care sunt pericolele? Majoritatea programelor includ tot felul de ierburi și de suplimente din ierburi, ca parte din dietă. Mai e nevoie să spun cât de periculoase pot fi acestea pentru un fetus în dezvoltare? Multe dintre ele sunt considerate ca fiind inofensive, doar pentru că sunt naturale. Dar, ce să vezi, sunt netestate pe mamele în sarcină. Și nu ar fi chiar cel mai indicat lucru din lume să faci astfel de experimente, nu?

Prezența toxinelor în sânge poate fi dăunătoare nu doar pentru bebe, ci și pentru gravidă. Irigarea colonului stimulează transpirația și urinarea. Nimic rău până aici, doar că, în sarcină, combinația poate duce la deshidratare.

În mare, dietele detox se laudă cu alimentația sănătoasă, bazată pe cantități mari de fructe și de legume. Dar asta presupune și eliminarea aproape completă a unui grup alimentar din dietă, ceea ce ar duce la privarea lui bebe de elemente nutritive esențiale.

Nici surplusul de anumite vitamine nu este recomandat, cum este cazul vitaminei C. Anumite diete de acest fel recomandă cantități mari de vitamina C, datorită capacității acesteia de a opri producția de progesteron, un hormon esențial pentru gravide.

De asemenea, există și argumentul celor mai puțini încrezători în puterea detoxului. Ei se întreabă, pe bună dreptate, dacă organismul alimentat corect nu este capabil să realizeze această detoxifiere eficient, în mod natural, zi de zi. E un argument care este valid până la un anumit nivel, dar greu de explicat acum, într-o frază.

Ar trebui să începem de la conceptul de „alimentație corectă”. Doar pentru el am avea nevoie de o carte. Dar, de ce nevoia de detox? Vrei să mănânci mai sănătos, pentru binele copilului? Atunci fă niște schimbări drastice, dar corecte, ale stilului de viață și alimentează-te, fără să pui în pericol fătul. Bea suficientă apă – pune-ți 8 pahare mari pline cu apă pe masă în fiecare zi, și până seară să ai grijă să le bei pe toate. Consumă alimente bogate în fibre și fă mișcare minimum 30 de minute pe zi. Asta o să stimuleze colonul aproape la fel de bine ca o irigație lunară. Mănâncă fructe și legume – pe cât posibil, din categoria bio.

De ce ai vrea să mai dai un șoc suplimentar unui organism, și așa încercat în aceste 9 luni?”, scrie Ela Crăciun în cartea sa, “9 luni fără griji”.

“9 luni fără griji” este prima carte despre sarcină a unui blogger din România. Volumul este scris având la bază experiența vedetei TV de mamă a trei copii și este susținut de informațiile medicilor și ale specialiștilor care le vor fi de ajutor, ca bază de informație, viitorilor părinți. 

“9 luni fără griji” include răspunsurile la 101 întrebări, cele pe care femeile însărcinate și le pun cel mai des, selectate din discuțiile în mediul online, pe blogul și paginile sale de socializare, cu femeile din comunitatea sa.

Ela Crăciun a strâns informații extrem de utile de la specialiști, astfel încât viitoarele mămici să primească răspunsurile corecte la întrebările lor, axate pe studii medicale.

Cartea parcurge toate etapele sarcinii, întrebările și problemele cu care se confruntă viitoarele mame, abordând curajos chiar și subiecte considerate de multe persoane drept tabu, precum sexul în timpul sarcinii, miturile băbești, emoțiile și depresia unei gravide.

Nu doar viitoarele mame vor găsi documentarea necesară, ci și partenerii acestora. Viitorii tătici se vor putea informa referitor la rolul lor în toată această călătorie, de la posibilitatea de a lua concediu de paternitate, până la însoțirea mamei la analize și sprijinul emoțional pe care îl acordă. Informațiile incluse în volum îi vor ajuta să își înțeleagă mai bine partenerele în această perioadă specială, plină de emoții.

Cartea “9 luni fără griji”, care va fi lansată pe 24 mai printr-un eveniment cu intrare liberă  pe terasa Promenada Mall.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *