Lifestyle

E mai bună periuța electrică decât cea clasică? Iată ce delară medicul stomatolog Adrian Mina!

În ultimii ani, periuțele de dinți clasice au început să fie înlocuite treptat de cele electrice. Cu toate că au un preț destul de piperat, mulți oameni le cumpără în ideea că poate sunt mai eficiente. Dar este în realitate așa sau nu?

Există pe piață o varietate atât de mare de periuțe de dinți, încât devine greu pentru oameni să aleagă varianta cea mai bună. În ceea ce privește „războiul” dintre preiuțele de dinți clasice și cele electrice, medicul stomatolog Adrian Mina ne explică de ce ambele au atât avantaje, cât și dezavantaje.

“Periajul dentar reprezintă unul dintre cele mai importantate aspecte pentru menținerea sănătății orale în parametri optimi. Dilema în ceea ce privește periajul dentar este reprezentat de tipul de periuță dentară folosit. În ultimii ani, datorită evoluției tehnologice continue, au apărut periuțele dentare electrice care prezintă atât avantaje, cât și dezavantaje, la fel ca și cele clasice”, spune Adrian Mina.

Aflăm despre periuțele clasice că pot fi extrem de eficiente, atâta timp cât sunt folosite corect.

“În ceea ce privește periuțele dentare clasice, marele avantaj este reprezentat de controlul total asupra tehnicii de periaj. Pacientul decide cât timp durează periajul și cât de mare să fie presiunea aplicată asupra dinților, gingiilor și a limbii. Prețul de achiziționare poate fi de asemenea un alt avantaj al periuței manuale, întrucât este mult mai avantajoasă ca și preț, iar forma pe care o prezintă este extrem de utilă în timpul deplasărilor sau a vacanțelor. Dezavantajul este că uneori, atât tehnica de periaj cât și timpul acordat acestuia, sunt insuficiente pentru un periaj corect și, în loc să împiedice apariția problemelor, le stimulează”, menționează Dr. Adrian Mina.

Periuțele electrice au și ele dezavantaje, unul dintre cele mai mari fiind costul piperat.

“În ceea ce privește periuța electrică, avantajele sunt stipulate clar de către producator și constau în principal într-o eficiență crescutală a periajului datorită mișcărilor de rotație între 5000 și 30000 pe minut. De asemenea, unele dintre acestea pot prezenta și micropulsații pentru o îndepărtare mai eficientă a plăcii bacteriene, precum și senzori de presiune care împiedică realizarea unui periaj intempestiv. Forma de prezentare mai interesantă o face însă să fie mai apreciată în rândul copiilor, care sunt fascinați de capacitățile acestui dispozitiv, mai ales că efortul depus de aceștia va fi mai mic datorită periuței electrice. Prețul acesteia este, în schimb, unul dintre marile dezavantaje, mai ales că după achiziționarea întregului set, după uzarea capetelor de periaj, va fi necesară achiziționarea altora, iar prețul acestora este de câteva ori mai mare decât al unei periuțe clasice. De asemenea, din pricina sistemului reîncărcabil, va fi nevoie și de încărcătorul acesteia în vacanțele mai lungi, ocupând astfel loc în bagaj”, explică stomatologul.

Recomandarea medicului constă exclusiv în efectuarea unui periaj corect, fie că ustensila folosită este o periuță de dinți clasică sau una electrică.

“În ceea ce privește recomandarea noastră, atâta timp cât tehnica de periaj este una corectă, folosirea periuței clasice este la fel de benefică ca și a celei electrice. În ceea ce privește copiii însă, aceștia trebuie să stăpânească întâi tehnica clasică și abia apoi să se treacă la periuța electrică, întrucât din cauza lipsei de experiență, pot determina leziuni la nivelul gingiilor. Pentru persoanele cu probleme de sănătate în care este afectată capacitatea de realizare a unui periaj dentar cu periuța clasică, se recomandă în schimb periuțele dentare electrice”, spune Dr. Adrian Mina.

Dr. Adrian Mina este considerat unul dintre cei mai respectați medici stomatologi, cu o activitate de peste 15 ani derulată în Statele Unite, Canada și România. Printre pacienții săi se numără persoane publice din România, dar și de peste hotare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *